Oppskrifter, filmer og dagligdagse dilldall.

Smakemat

Smakemat
Oppskrifter

tirsdag 16. april 2013

RASPEBALLER

Da jeg dro til UK i 1996, så fikk jeg med meg en oppskrift av mamma. Det beste måltidet jeg vet. Vel, en av de. 
Første gangen jeg laget det var da vi flyttet inn i huset vårt i UK. Steven ELSKER raspeballer. Og siden har jeg laget det titt og ofte. 
Jeg bruker gamlemåten: Rasper dem selv og sliter armene av meg. :p
Savner mamma....

Her er oppskriften og noen gode råd fra meg:
1. Skrell potetene. Legg en og en potet i kaldt vann slik at de ikke gules eller brunes pga luften. Tørk av dem etterpå og riv dem i en rivedings som du bruker å rive ost.
Ta all den revne poteten i et kjøkkenhåndkle og snurr håndkleet rundt slik at all vann skvises ut. Legg dermed raspet potet i en stor skål og bruk salt og mel. Lag en deig med melet og raspet potet. Sånn at du klarer å forme det til baller.¨
Tipset fra meg er å ha rå bacon inni raspeballene (de skal jo kokes over lang tid så de blir jo ikke rå etterhvert). Det lager en salt og deilig smak. Når du kutter raspeballen i to så kommer herlig bacon ut.
2. Kok opp kraft fra salt kjøtt, buljon eller lettsaltet vann.
3. Lag raspeballer med hendene. Form dem til små baller eller du kan faktisk lage dem litt flate. Da bruker du mindre tid for å koke dem. Og ha i den kokende kraften. Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Legg en og en ball i kokende vann (ikke fosskok). 
4. Når alle raspeballene er lagt i skal de småkoke i ca. 30-40 minutter. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom. Noen ganger tar det ca en times tid. Spørs hvor tykke du lager dem. 
Tips: På slutten har du i Vossakorv i samme gryte som raspeballene. Sånn at all smaken kommer inn i ballene. Saltkjøtt eller lammekjøtt også. Kjøttet tar lang tid å koke, så jeg foreslår at du starter å koke dem i stor gryte før raspeballene blir lagt i samme gryte. 
Bildet er lånt foreløpig av: ndla
Bilder fra meg kommer senere....:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar